Kadın sorunlarını sahnede seslendirmek için, Ürkmez Kadın Tiyatrosu kuruldu. Ve günümüzde maalesef kadınların yaşamakta olduğu sorunları, sıkıntıları, baskıları anlatan oyunlar oynadık. Bazen güldürerek anlattık, bazen de bolca ağlatarak… Oyuncularımızın da hepsi aslında yaşamlarında bu hikâyeleri barındıran bireylerdi, hepsi hissederek oynadı, o yüzden belki de elde ettikleri ödüller, festivaller ve başarılar da bunun kaynağı vardı.
2019’daki Bedia Muvahhit Tiyatro Ödüllerinde Göksel Kortay Jüri özel Ödülünü aldık. Yılın En Başarılı Anadolu Tiyatrosu Ödülü, bu benim annemin anısına yazdığım “Kız Çocuğu” adlı dram gösterimizle geldi. Gerçekten çok duygusal, bir kız çocuğunun doğduğu günden beri yaşadığı zorlukları anlatan bir gösteri bu. Oyuncularımın birikimleri ve tecrübeleri de bu oyuna yansıdı ve güzel bir gösteri çıktı, böyle bir ödülle de taçlandırılması bizi çok mutlu etti.
Hayatında hiç tiyatro yapmamış, belki tiyatro bile izleme fırsatı bulamamış, Ürkmez Beldesinde yaşayan, bir kısmı artık inzivaya çekilmiş, torunlarını seven, bahçeyle uğraşan bir hayatları varken, tiyatro onlara tekrar bir yaşam sevinci, yaşam umudu oldu. Tekrar hayata dört elle sarılıp, tiyatro yoluyla, sanatla hayatı içselleştirmeye, yaşamaya başladılar. Bunun çok güzel olumlu etkileri oldu, ilk önce torunlarına, ailelerine, mahallerindeki insanlara, çevrelerine büyük etkileri oldu. Bu etkileşim sayesinde, burada ciddi bir sanatsever grubu oluşmaya başladı. Her geçen gün yapabilirliklerimizi daha çok arttırma isteği, daha çok çalışma isteğiyle birleşti ve her seferinde daha iyi oyunlar sergilemeye başladık.
13 Mayıs 2019’da annemin anısına yazdığım oyunla, Haldun Dormen Sahne Tozu Tiyatro sahnesinde 10.kez düzenlenen Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri kapsamında, ünlü tiyatro oyuncumuz Göksel Kortay adına verilen özel ödül olan; Yılın En Başarılı Anadolu Tiyatrosu ödülünü Ürkmez Kadın Tiyatrosu adına bir kadın sanatçının Göksel Kortay'ın elinden aldık.
13 Mayıs 2019'da Haldun Dormen Sahne Tozu Tiyatrosu Sahnesinde 10.kez düzenlenen Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri gecesinde Duayen Tiyatro Sanatçımız Haldun Dormen ile...
VEDAT MURAT GÜZEL
1989 yılında başladığı tiyatro yolculuğuna, oyuncu, yönetmen, yazar, drama lideri olarak 35 yıldır emek vererek devam ediyor. 200’ü aşkın oyunda oyunculuk yaptı. 100 ‘ü aşkın oyun yönetti, 6 oyun yazdı. TV dizileri, filmler ve reklamlarda rol aldı, oyuncu koçluğu yaptı. Playback Tiyatro Eğitmeni ve Forum Tiyatro uygulayıcısı. Televizyon kanallarında 12 yıl program hazırlayıp sundu. Radyoda şiir ve öykü programı yaptı. Çağdaş Drama Derneği, TÜBİTAK, TURMEPA’nın sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak çalıştı. İzmir de aktif olarak emek veren 7 tiyatronun kurucu yönetmenliğini yaptı.
2003-2015 yılarında Narlıdere Belediye Tiyatrosunun kurucu yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptı. 2009 yılında “Yenilikçi Tiyatro Ödülünü” kendi hazırladığı doğaçlama gösteriyle aldı. Oynadığı ve yönettiği oyunlarla üst üste en başarılı komedi oyuncusu adayı oldu.2017 de Bedia Muvahhit Tiyatro ödüllerinde “Yılın En Başarılı Komedi Oyuncusu” ödülünü aldı. 4.Çeşme Tiyatro Festivaline ve 2.Uluslararası İzmir TiyatroFestivaline 2 oyunla katılan tek yönetmen oldu. Tiyatro dalındaki çalışmalarıyla pek çok ödül ve başarı kazandı. 2019 da kurucu yönetmenliğini yaptığı Ürkmez Kadın Tiyatrosuyla annesinin anısına yazdığı oyunla “ Yılın En Başarılı Anadolu Tiyatrosu” Göksel Kortay özel ödülünü aldı.
İzmir’ de yıllar sonra tekrar hayata geçen Levantenler Tiyatrosunun 16 yıldır yönetmenliğini sürdürmektedir. Takev Okullarının 14 yıl tiyatro öğretmenliğini yaptı. Tepecik Hastanesinde doktorlar ve hastane çalışanlarıyla BUHASDER tiyatrosunu kurarak sağlık konusunda bilinçlendirmeye yönelik gönüllü olarak çalıştı. Çeşme Kültür Sanat Derneği Tiyatrosu kurucularından olup, 5 yıl yönetmenliğini yaptı ve aynı oyuncularla tiyatro mücadelelerini 3 yıldır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği çatısında daha coşkuyla devam ettirdi. Seferihisar Belediye Tiyatrosunun kurucu yönetmeni olarak 12 yıl çocuklarla başlayıp, gençlerle ve yetişkinlerle drama çalışmaları yaparak Belediye Tiyatrosunu kurdu.
Yaşam Koçluğu, Geştalt Terapisi, Forum Tiyatro, Playback Tiyatro eğitimi üzerine dünya çapında uzman eğitmenlerle çalıştı. Kişisel gelişim üzerine atölyeler düzenledi. Bu konuda CHP Narlıdere Kadın Kollarıyla 5 yıl gönüllü olarak çalıştı. Pantomim sanatını İzmir’ e sevdirdi ve “1001 Pantomimci” projesiyle ulusal kanallara ve Okan Bayülgen‘e konuk oldu. 2012’ de 15.Avrupa Drama buluşmasının (EDERED) Türkiye ekibinin liderliğini yaptı. 2012 yılında düzenlenen Orhan Gencebay onur gecesinde dans akademi gurubunun tiyatral yönetmenliğini yapıp, oynadığı gösteriyle 32 ünlü sanatçıyla İstanbul Kongre Merkezinde sahne aldı. 2011 ve 2013 Tepecik hastanesi Sağlık Sempozyumlarında sanat yönetmeni ve konuşmacı oldu.
Askerliğini yaptığı Keşan’da çocuklar için kreş oluşturup hizmete sundu ve çocuk gelişimiyle ilgili derlemelerden oluşan bir kitap bastı. İkinci kitabı olacak “Aklımdan Oyunlar” adlı kitabı basım aşamasındadır. Amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilendi ve üç kişisel fotoğraf sergisi açtı.
Emek Verdiği Kurumlar ;
Narlıdere Belediye Tiyatrosu
İzmir A.Levantenler Tiyatrosu
Buhasder Tiyatro Topluluğu
Çeşme Kültür Sanat Derneği Tiyatrosu
Seferihisar Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu
Çeşme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tiyatrosu
Alaçatı Meydan Tiyatrosu
İzmir Kültür Derneği Tiyatrosu
Ottoman Tiyatral Dans Topluluğu
Bozyaka Araştırma Hastanesi Tiyatro Topluluğu
İzmir Anı Tiyatrosu
Konak Belediye Tiyatrosu
CHP Narlıdere Kadın Kolları Tiyatrosu
TAKEV Okulları Tiyatro Kulüpleri
Maliye Anaokulu ve Etüt Merkezi
Beyaz Balon Anaokulları
Özel Çamlaraltı Koleji
Art Vital Sanat Merkezi
Çağdaş Drama Derneği
TURMEPA Deniz Temiz Derneği
İzmir Güzeli Ajansı
Ege TV, YeniTV, Kanal 1,Radyo Dokuz Eylül
Seferihisar’da Ürkmez ve Ulamış’tan bildiğimiz ve yakından izlediğimiz köy tiyatroları, şimdilerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu özel bir birimle İzmir’in başka ilçelerine yayılıyor. Bu çalışmaları yürüten tiyatro yönetmeni Vedat Murat Güzel, köy tiyatrolarını, tiyatronun sosyal rolünü ve Ürkmez’den başlayıp İzmir’e yayılan bu hikâyeyi Seferi Keçi’ye anlattı.
Ürkmez Kadın Tiyatrosu
Telif Hakkı © 2024 Ürkmez Kadın Tiyatrosu - Tüm Hakları Saklıdır.
by Safiye Mete, GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.