Seferihisar Belediye Tiyatrosu (SEFTİT), 2014 yılında, Sanat Yönetmeni Vedat Murat Güzel ile, Ürkmez’de çalışmalara başladı.
Katılımcıların çoğunluğu kadın olunca, hepsinin de çok derin hikâyeleri olduğunu görünce, toplumumuzda maalesef her gecen gün artan kadın istismar ve cinayetlerinin de etkisiyle, sahnede kadınların sesi olacak, kadın kimliğiyle kadın oyunlarını sergileyecek bir ekip kurmaya karar verdik.
Yaş ortalaması çok yüksek olan bu ekiple, yapabilirlikleri doğrultusunda sevgi ve sabrı öncelik alarak, yoğun şekilde oyunculuk ve sahne çalışmaları başlandı. Ardından büyük heyecanla oyunlarımızı sergilemeye başladık. Her oyundan sonra daha da gelişerek ve eğitimlere devam ederek, 5 yılda 4 oyunu toplamda 32 kez sergiledik.
Başta ODTÜ Tiyatro Şenliği ve İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali olmak üzere, pek çok festivalde sahne aldık. Ayrıca bir Avrupa Turnesi gerçekleştirdik.
13 Mayıs 2019’da Sanat Yönetmenimiz Vedat Murat Güzel’in annesi anısına yazdığı oyunla, Haldun Dormen Sahne Tozu Tiyatro sahnesinde 10.kez düzenlenen Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri kapsamında, ünlü tiyatro oyuncumuz Göksel Kortay adına verilen özel ödül olan; Yılın En Başarılı Anadolu Tiyatrosu Ödülünü Göksel Kortay'ın elinden aldık.
Bu arada oyunculuğumuzu geliştirici eğitimler aldık. Pandomim ve Forum Tiyatro çalışmalarına başladık.
Tüm bu çalışmalar sonunda, yaşamın içinde inzivaya çekilmeye başlamış anneanneleri, babaanneleri, anneleri sanatla buluşturmuş ve çevrelerine bu ışığı yayıp, kadının üretimine, enerjisine tiyatro rengini katmış olduk.
Seferihisar Belediye Başkanımız Sayın İsmail Yetişkin de, tiyatromuzda bir dönem emek vermiş ve her zaman sevgini hissettiğimiz en büyük destekçimiz olmuştur, kendisine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.
Köy Tiyatrolarına desteğiyle dönemin İBB Belediye Başkanı Tunç Soyer ve her zaman üreten emekçi kadınların yanında olan, Sevgili Neptün Soyer’e hep yanımızda olduğu için çok teşekkür ederiz.
Başta ODTÜ Tiyatro Şenliği ve İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali olmak üzere, pek çok festivalde sahne aldık. Ayrıca bir Avrupa Turnesi gerçekleştirdik.
2014 Yılının Eylül ayında ilk toplantımız ile Ürkmezli kadınlar olarak; aldığımız eğitimlerin ışığında adımlarımız atıldı. Beldemiz ve ilçemizde var olan kadın sorunlarını belirleyerek, sorumluluk alarak olası çözüm yollarını araştırdık. O günden bugüne hedef kitlemizi toplumu oluşturan tüm bireyleri kapsayacak şekilde birleştirerek, kadınlarımızın sahnedeki sesi olmaya çalışıyoruz ve devamını getirmeye sürekli niyet ediyoruz.
Sekiz yıllık sürecimizde:
2017 Aralık ayında ilk Forum Tiyatro oyunumuzu sahneledik, ilaveten çeşitli etkinliklerde pandomim gösterilerimizi sergiledik.
2018 Ekim ayında Avrupa turnesine çıkıp, on ayrı ülkede Ürkmez Kadın Tiyatrosunu tanıttık. Almanya Münih’te, ödül aldığımız “Kız Çocuğu” oyunumuzu ve Forum Tiyatro oyunumuzu sahneledik.
2019 Mayıs ayında 10. Bedia Muvahhit Tiyatro ödülleri kapsamında Yönetmenimiz Vedat Murat Güzel'in annesinin anısına yazdığı “Kız Çocuğu” adlı oyunla “Yılın En Başarılı Anadolu Tiyatrosu” özel ödülünü Türk oyuncu, seslendirme sanatçısı, çevirmen, öğretim görevlisi Sayın Göksel Kortay'ın elinden aldık.
Tiyatro serüvenimize ait fotoğraf sergimiz, Selçuk Efes Müzesinde ve İzmir Arkeoloji Müzesinde de sergilenirken, Sofilm tarafından belgeselimiz çekildi.
Bugüne kadar çok sayıda yurt içi çeşitli il, ilçe ve köylerde oyunlarımızı ücretsiz olarak sergilerken, yurt dışı/ulusal festivallere (ODTÜ), etkinliklere, şenliklere davet alarak oyunlarımızı sahneledik.
Biz tiyatro ekibi olarak kendi kendine yetebilen, öz kaynaklarını, becerilerini harekete geçirip organize edebilen, sahne dekorunu, kostümünü ve tiyatro adına tüm ihtiyaçlarını kendi kendine halledebilen bir ekip ruhuyla, tüm bu süreçler içinde profesyonel gibi çalışıp üreten, aynı zamanda tamamen gönüllülük esasına dayalı amatör bir tiyatro topluluğuyuz.
Hedefimiz tüm Türkiye’de kadınların yaşadığı sıkıntılar ve olumsuz durumlar hakkında, toplumu oluşturan bireyler üzerinde farkındalık yaratırken, amacımız kadınlara sanat kıvılcımı olup onları harekete geçirmek, haklarını savunmak, sesleri olmaktır.
Ürkmez Kadın Tiyatrosu
Telif Hakkı © 2024 Ürkmez Kadın Tiyatrosu - Tüm Hakları Saklıdır.
by Safiye Mete, GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.